Bente Scheepvaart & Isaure de Waard – 2022 – Harvard National Model United Nations
De beurs van het Minderhoud Fonds heeft het voor ons mogelijk gemaakt om als delegatielid van Utrecht University Model United Nations (UUMUN) mee te doen aan Harvard National Model United Nations (HNMUN), een prestigieuze Model United Nations (MUN)-conferentie in de Verenigde Staten!
Een MUN-conferentie is een simulatie van de verschillende organen van de Verenigde Naties, waarbij studenten ervaring opdoen op het gebied van diplomatie en internationale betrekkingen. Tijdens een conferentie werken studenten gedurende meerdere dagen als vertegenwoordiger van een land samen met andere afgevaardigden van over de hele wereld aan een oplossing voor een bepaald probleem. Hierdoor krijgen studenten de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen, zoals spreken in het openbaar, debatteren en samenwerken.
Voorafgaand aan onze deelname aan HNMUN hebben wij samen met 15 andere studenten negen maanden lang twee keer per week getraind. Deze trainingen waren gericht op het (verder) ontwikkelen van de speech-, lobby-, onderhandel- en schrijfvaardigheden van de delegatie. Daarnaast kwamen ook andere onderwerpen, zoals het effect van lichaamstaal en stemgebruik, aan bod. Alle tijdens de trainingen opgedane kennis pas je vervolgens toe tijdens de conferentie.
Tijdens HNMUN was de delegatie van UUMUN verdeeld over verschillende ‘committees’, oftewel organen. Bente maakte samen met haar ‘co-delegate’ deel uit van de ‘Disarmament and International Security Committee’. Met z’n tweeën vertegenwoordigden zij de Democratische Republiek Congo en na ons wekenlang te hebben ingelezen hebben zij vier dagen lang intens gedebatteerd en gelobbyd over de ‘proliferation of drone technology’. Dit resulteerde in een resolutie waarin de standpunten van de Democratische Republiek Congo duidelijk naar voren kwamen met als kers op de taart de derde prijs in deze ‘comittee’! Isaure maakte deel uit van de ‘Committee on Population and Development’. Isaure vertegenwoordigde hierin ook de Democratische Republiek Congo en het onderwerp betrof ‘family planning’. Na dagenlang speechen, lobbyen en onderhandelen met studenten van over de hele wereld kwam er een 14 pagina’s tellende resolutie tot stand, wat UUMUN ook een prijs heeft opgeleverd.
Meedoen aan HNMUN was een intense, ontzettend leerzame en soms zelfs surrealistische ervaring. Wij hebben de kans gekregen om onszelf te ontwikkelen, mensen van over de hele wereld ontmoet en een nieuwe vriendengroep erbij gekregen. Wij zijn het Minderhoud Fonds erg dankbaar voor het mede mogelijk maken van onze deelname aan HNMUN!