BERNARDINE KORFF – 2023 – UITWISSELING – LUND
Mijn naam is Bernardine Korff, ik ben 24 jaar oud en momenteel bezig met het afronden van de studie Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na drie jaar lang verschillende vakken te hebben gevolgd merkte ik dat ik mijn studie wilde gaan afsluiten met een uitdaging. Ik besloot daarom op exchange te gaan en mijn horizon te verbreden! Ik was erg benieuwd naar Scandinavië, omdat ik er zelf nog nooit was geweest. Daarnaast wilde ik ook graag mijn Engels verbeteren. Ik koos voor Zweden, omdat het voor mij als een land op de achtergrond voelde, maar toch ook zo groot en met een rijke cultuur, natuur en geschiedenis. Ook had ik het idee dat op het gebied van de sociale wetenschappen er van de Zweden nog veel te leren viel. Mijn oog viel op Lund en in januari kreeg ik het goede nieuws dat ik geselecteerd was voor deze universiteit. Dus een aantal maanden later pakte ik mijn koffers en reed ik in augustus met mijn moeder in een auto vol spullen naar het noorden!
Eerste weken in Lund
Na 10 uur rijden kwamen we eindelijk aan. Lund is een erg oude, knusse en bruisende studentenstad, helemaal in het zuiden van Zweden. We arriveerden bij de housing die ik via via had geregeld en het bleek een enorm groot huis te zijn met een prachtige tuin. De kamer waar ik in zat was echt een balzaal. Het was mooi zomers weer en best rustig in de stad. In de dagen erna zou het pas echt gaan volstromen met nieuwe (internationale) studenten.
Ik heb niet echt last gehad van een culture shock, want het lijkt allemaal wel redelijk veel op Nederland. Eerst dacht ik nog te ontdekken dat de sleutelgaten in de deur anders werkten, alleen bleek later dat mijn landlady de cilinder gewoon andersom in de deur had gezet.
Het integreren viel ook mee. Ik mengde goed vanwege mijn blonde haar, en werd dan ook vaak in het Zweeds aangesproken. Wel moest ik wennen aan de Zweedse taal om mij heen, want die klinkt echt totaal anders. Ik heb ontzettend veel geluk gehad met mijn huis. Achteraf gezien had ik zo weinig idee van waar ik terecht zou komen. Het was stiekem ook best een beetje ‘thuiskomen’, want van de 12 huisgenoten waren er 3 ook uit Nederland, waar ik toevallig al contact mee had gehad. Sofie, Joshua, Matthijs en ik werden beste maatjes en in de eerste weken ging we vooral naar de Nation-feestjes en SUSA-lessen, waar we veel andere exchange studenten ontmoetten.
Studie
En toen begon de studie. Eén van de redenen waarom ik voor Lund University koos is omdat het één van de oudste en prestigieuste universiteiten van Zweden is. Het heeft een breed aanbod van sociale wetenschapscursussen en veel mensen uit Stockholm kwamen er ook heen om te studeren. De groen-overgroeide Universiteitsbibliotheek is een prachtig, intrigerend en bijna mysterieus gebouw.
Het onderwijssysteem is wel anders. Het is een stuk informeler, je hebt meer contact met de docenten en er is het academisch kwartiertje. Ook is het studeren daar meer lowkey. Ik kon er maar niet aan wennen dat je de docent gewoon bij de voornaam kon aanspreken.
Sociale wetenschappen hebben in Lund een prominente rol en dat kon je terugzien aan de campus. De social sciences campus is een gezellig en groen terrein, centraal gelegen. Het was vroeger eigenlijk een ziekenhuisterrein. Maar toen er een nieuw modern ziekenhuis in Lund kwam, kreeg het terrein een nieuwe functie en werd het omgebouwd tot onderwijslokalen. Elke discipline heeft er een eigen gebouw gekregen. Ik zat voor mijn gender study courses dan ook vaak in het ‘Kirurgisk klinik’ (het oude chirurgie gebouw).
Ik had de luxe om willekeurige vakken te kunnen kiezen en koos dan ook voor de cursussen waarvan ik dacht dat het een toevoeging zou zijn aan mijn exchange. Het eerste vak dat ik volgde was ‘SVEE11: Swedish for Exchange Students’. We leerden hier de Zweedse taal te lezen, schrijven en spreken. In woorden en volgorde lijkt het op Nederlands en Engels, maar de uitspraak was echt een uitdaging. Ik was het meest nerveus voor het mondeling dat we moesten doen. Maar uiteindelijk zorgde het er ook voor dat we daarna toch een klein woordje Zweeds konden spreken. Eindelijk kon ik mijn straatnaam uitspreken en het was superleuk om te merken dat ik opeens bordjes in musea en Zweedse ondertiteling in de bioscoop kon lezen.
De twee andere cursussen (SASA16&27) die ik volgde waren vergelijkbaar en richtten zich op sociale vraagstukken over o.a. gender equality en etniciteit, vrouwenrechten bewegingen en het Zweedse/Scandinavische welzijnsmodel. De cultuur en geschiedenis van Zweden en Scandinavië kwamen ruim aan bod en dit heeft echt veel meer diepgang gegeven aan mijn halfjaar daar. Ik moest veel presentaties geven. Het leuke was dat de docenten ook kritisch waren op hun eigen land. ‘Zweeds exceptionalisme’ en het bekende gender equality beleid werden streng onder de loep genomen. De kritiek dat dit meer branding en internationale strategieën zouden zijn was buitengewoon interessant.
De laatste cursus heette ‘Media and Armed Conflicts’ (SASH67). Deze cursus ging over de relatie tussen de media en gewelddadige conflicten. Het bijzondere was dat een week vóór de start, Hamas Israël binnenviel en de oorlog tussen de twee partijen uitbrak. Het vak gaf mij veel meer context bij dit conflict en heeft mij uiteindelijk geïnspireerd om hier dan ook mijn bachelor scriptie over te gaan schrijven.
Iets wat ik jammer vond, is dat ik niet veel in contact kwam met de Zweden zelf. Zweden zijn erg vriendelijk en spreken goed Engels, maar zijn best wel op zichzelf. Daarbij zaten in mijn werkgroepen alleen maar exchange studenten, dus je komt wat dat betreft wel in een internationale bubbel terecht. Het voordeel is dat je zo veel mensen vanuit de hele wereld tegenkomt. Dat was superleuk, want het ene moment praat je met Australiërs en het andere moment weer met Portugezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners, Chinezen, Fransen, Zwitsers en Spanjaarden. Al deze nationaliteiten om je heen geven je ook wel een bepaalde interculturele sensitiviteit. Iedereen heeft zijn/haar eigen normen en gedragingen, en daardoor werd ik me ook meer bewust van de Dutch directness.
Vrije tijd
Gelukkig was er naast studie ook nog genoeg tijd voor ontspanning. In mijn vrije tijd ging ik vaak naar typisch Zweedse ijshockeywedstrijden in Malmö, lunchen bij de Nations met mijn Duitse vriend Jordin, of ‘fika’ doen bij Broder Jakobs. Ook hebben we een tripje gemaakt naar het schattige eilandje Ven. Ik ging vaak wandelen/hardlopen door mijn favoriete park, wat een geweldig uitkijkpunt vanaf de heuvel heeft. Daarnaast gingen we vaak naar Kopenhagen, wat een uurtje reizen was vanaf Lund. Ik werd verliefd op de Royal Library Garden, waar stelletjes in de zon op de bankjes aan het chillen waren en ouderen in kringen hun boekenclubjes hielden. Die relaxte sfeer van Scandinavië is echt iets wat ik zal missen. De avonden uitgaan in Kopenhagen zal ik ook niet snel vergeten. Niet alleen omdat het altijd avonturen waren, maar ook omdat deze avondjes zo Scandinavisch duur waren. Wat dat betreft hoefde je niet bang te zijn voor je schoenen, want die bleven wel droog.
Reisjes
Het fijne aan een exchange is dat je ondertussen ook veel van het land kan zien. In dit halfjaar heb ik veel reisjes gemaakt en zo best wat van Scandinavië gezien. Ik maakte trips naar Noorwegen, Gotenburg, Lapland en Stockholm.
Vooral de reis door Noorwegen was erg indrukwekkend. We vlogen via Gdansk naar Oslo. Wat we niet wisten: Oslo heeft twee vliegvelden. Wij vlogen precies op de verkeerde, yes. We strandden toen echt in de middle of nowhere, en na even recupereren in de plaatselijke McDonalds gingen we toch maar op zoek naar een bus die ons kon brengen. Gelukkig kwam die opdagen! Met drie uur extra reistijd kwamen we aan in Oslo. Samen met twee Portugezen, een Duitse jongen, een IJslands meisje en twee van mijn huisgenoten pakten we vanaf daar de trein naar Bergen. Dit was echt een fantastische treinrit van 7 uur lang en ik heb alleen maar naar buiten zitten kijken naar de veranderende landschappen. Het is bizar dat je in enorm besneeuwde afgelegen gebieden nog steeds ergens rode huisjes met licht zag branden. Eenmaal aangekomen in Bergen maakten we een fjordentocht en hikes de bergen in. Ook hebben we daar walvisvlees geproefd.
Ook Kiruna (Lapland) in januari was om nooit te vergeten. Je zat hier helemaal in het noorden van Zweden, waar het maar 4 uurtjes per dag licht was. We besloten de bekende tochten met sneeuwscooter, husky’s en naar het noorderlicht te doen. Vooral de eerste was een enerverende rit. We crashten met de sneeuwscooter en mijn huisgenoot hield frostbite eraan over, aangezien de temperatuur daar -35 graden was. Veel filmpjes heb ik er dan ook niet gemaakt, want je handen bevroren echt meteen.
Trots
Ik vond het heerlijk om even in een andere omgeving te zitten. Daarom was het afscheid van Lund ook erg moeilijk. Een exchange is zo’n hoogtepunt, juist ook omdat je weet dat het eindig is. Maar ik ben zo blij en trots dat ik het heb gedaan. Het verbaasde me ook hoe snel je ergens anders een leven op kan bouwen. Ik heb ontzettend veel over mezelf, Zweden/Scandinavië en de wereld geleerd. Na deze ervaring heb ik ook veel meer internationaal besef gekregen en voel ik me meer een wereldburger. Mijn persoonlijk en academisch denken is verbreed en ik heb nieuwe competenties geleerd, zoals stressbestendiger, meer (zelf)vertrouwen, nog zelfstandiger en meer aanpassingsvermogen. Daarnaast is mijn Engels merkbaar verbeterd. Ik heb mijn vakken uiteindelijk afgerond met drie B’s en een A voor het Zweedse taalvak. De ervaringen in Lund hebben mij ook laten inzien dat ik een master wil gaan volgen in de internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, en ik plan dit jaar vrijwilligerswerk in China te gaan doen.
Deze geweldige exchange werd voor mij mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van het Minderhoud Fonds. Ik ben het Minderhoud Fondsbestuur en het Bestuur van U.V.S.V./N.V.V.S.U. echt erg dankbaar. Voor iedereen die twijfelt om op exchange te gaan: doe het! Het is een fantastische ervaring en je leert er zo ontzettend veel van. Voor eventuele vragen over op een exchange gaan of Lund/Zweden ben ik bereikbaar op de volgende email: bernardine.korff@hotmail.com