Margot ter Meulen – 2024 – Univesity of Kent Canterbury
Mijn naam is Margot ter Meulen en ik zit momenteel in mijn laatste jaar van de bachelor geneeskunde. Voor mijn minor heb ik verschillende vakken rondom het vakgebied bewegingswetenschappen gevolgd aan de University of Kent in Canterbury om mijn kennis rondom algemene gezondheid en sport in de gehele populatie te verbreden.
Sinds de middelbare school ben ik al nieuwsgierig geweest naar het doen van een exchange, maar had voor deze minor daar nog niet het geschikte moment voor gevonden. Engeland trok mij heel erg gezien het toch net verschillende gezondheidssysteem en de taal die ik tot op zekere mate al beheerste. Canterbury was de ideale stad gezien de ligging tussen de kust en Londen. Naar beide ben ik ook veel geweest.
De eerste weken waren erg wennen. Het verkeer dat aan de linkerkant rijdt, een betaaleenheid die toch net wat duurder is dan de euro, en de onzekerheid of mijn Engels wel goed genoeg zou zijn om mee te komen tijdens mijn lessen. In de eerste week was er een ‘freshers week’, vooral gericht op de nieuwe eerstejaars. Tijdens deze week heb ik meerdere societies, mijn vriendinnen en de campus leren kennen. Na enige twijfel ben ik lid geworden van de hockey society en dit was het beste besluit wat ik heb kunnen maken. Ik mocht direct meedoen in een team en heb veel verschillende socials, soort borrelavonden, met de hockey society gedaan. Hier heb ik ook direct een nieuwe groep vrienden gemaakt waarmee ik nog steeds dagelijks contact heb. We hebben samen meerdere keren Halloween en kerst gevierd met tradities die heel anders zijn in Engeland dan dat ik in Nederland gewend ben. Ook heb ik gemerkt dat in de maanden mijn Engels steeds meer is verbeterd en ik zelfs een lichtelijk brits accent heb gekregen. Door de hockey society ben ik ook gewend geraakt aan een ritme waarin ik ongeveer vier keer in de week sportte naast alle andere dingen die ik deed. Dit is iets wat ik sinds mijn jeugd niet meer had gedaan, maar achter kwam dat dat toch wel een heel fijn iets is.
In de weekenden ben ik met een andere groep vriendinnen er vaak op uit gegaan. Zo zijn we naar onder andere naar Londen, Folkstone en Oxford gegaan. Dit was een leuke manier om de omgeving een beetje te leren kennen en erachter te komen hoe mooi Engeland eigenlijk is. Ik kan ook zeker zeggen dat ik een beetje verliefd ben geworden op Engeland, iets wat ik voor mijn exchange totaal niet had gedacht.
Tijdens het zoeken naar minoren werd ik erg geprikkeld door alle universiteiten die uitgebreide bewegingswetenschappen/sport studies aanboden. Het is een vakgebied dat erg aansluit bij geneeskunde, maar niet uitgebreid wordt aangeboden in het curriculum. Sport, beweging en voeding interesseren mij enorm. Daarom was het voor mij eenvoudig om de keuze voor vakken te maken. Ik heb gekozen voor de volgende vakken binnen de studie sports and exercise science: Applied sports & exercise psychology, applied nutrition for sports performance, injury prevention and return to play en contemporary issues in athlete preparation for competition. De lessen vond ik in het begin nog erg ingewikkeld. Ik kon het Engels wel goed volgen, maar om vervolgens goed uit mijn woorden te komen om antwoord te geven op vragen vond ik een stuk lastiger. Ook vond ik het lastig te bepalen wat nou daadwerkelijk van mij verwacht werd. Voor elk vak moest ik in plaats van tentamens een essay schrijven en voor injury prevention and return to play moest ik ook een sport programma ontwikkelen waarmee je zou kunnen bepalen of een sporter weer terug naar competitie mocht. Ik ben totaal niet gewend om essays te schrijven, maar elke docent wilde je erg graag helpen met alle vragen die je eventueel had dus uiteindelijk ging het me beter af dan dat ik van tevoren verwacht had.
Ondanks dat ik elk vak interessant vond vanwege de verschillende onderdelen binnen sports and exercise science heb ik wel gemerkt dat dit een richting is waar ik later niet graag in zou willen werken. Ik word met geneeskunde opgeleid met patiënten, terwijl in de sports and exercise science het om cliënten gaat. Het gaat dus niet alleen om dat het goed gaat met de cliënten/patiënten, maar ook dat je een naam voor jezelf ontwikkeld dat je voldoende cliënten blijft trekken. Dit is een gedachtegang die mij veel minder trekt.
Deze exchange heeft mij een nieuwe blik op de wereld gegeven. Ik ben uit mijn bubbel getreden, heb me ontwikkeld als persoon en ben een stuk zelfstandiger geworden. Ik ben enthousiast geworden om tijdens mijn master ook een eventuele wetenschappelijke stage en wellicht een coschap in het buitenland te gaan doen. Naast mijn enthousiasme heb ik ook nieuwe vrienden en indrukken voor het leven waarvoor ik erg dankbaar ben. Ik voel me bevoorrecht dat ik gebruik heb mogen maken van het Minderhoudfonds. Zonder de financiële steun van het Minderhoudfonds had mijn exchange er erg anders uitgezien en ik zou bij deze mijn dank willen uitspreken hiernaar.