Nienke Nederhorst – 2024 – Macquarie University Sydney

  • Home
  • Nienke Nederhorst – 2024 – Macquarie University Sydney

Nienke Nederhorst – 2024 – Macquarie University Sydney

De afgelopen vijf maanden zijn de mooiste vijf maanden van mijn leven geweest. Mijn naam is Nienke Nederhorst en ik ben momenteel bezig mijn studies Global Sustainability Science en Liberal Arts and Sciences af te ronden in Sydney, waar ik vakken volg aan Macquarie University om mijn horizon te verbreden, mezelf te ontwikkelen en me voor te bereiden op mijn master.

Leven in Sydney

De eerste week in Sydney voelde alsof het leven op de pauzeknop had gedrukt. Iedereen is relaxed, sport veel, eet gezond en is vriendelijk. Het is niet ongebruikelijk om mensen om half vijf ’s ochtends te zien hardlopen. Zo kan het blijkbaar ook. Ik ontdekte een hele nieuwe levensstijl waar mensen daadwerkelijk tijd voor elkaar en zichzelf vrijmaken. Iets waarvan ik denk dat wij Nederlanders soms iets kunnen leren. Het weer was lekker en ik voelde mezelf helemaal op mijn plek aan de andere kant van de wereld. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik na deze maanden verliefd ben geworden op de stad Sydney.

Was ik zenuwachtig? Had ik heimwee? Geen van beiden, want de universiteit had de introductieweek geweldig georganiseerd. Tijdens deze week heb ik mijn vrienden leren kennen, met wie ik mijn hele exchange periode heb gevierd en gestudeerd. Deze vrienden hebben ervoor gezorgd dat Sydney voelde als thuiskomen. De stad voelde minder groot en overweldigend aan, wat anders wel had gekund. Deze vrienden zijn gegroeid tot vrienden voor het leven en ik ben ervan overtuigd dat we elkaar, waar dan ook ter wereld, zullen blijven zien.

Daarnaast heb ik de mogelijkheid gehad om veel van Australië buiten Sydney te zien. Door al deze ervaringen heb ik ontzettend veel geleerd en ben ik erg zelfstandig geworden. Van een halve marathon rennen door Sydney tot het eindeloos slenteren door musea en parken. Ik kan zeggen dat ik Australië als land en qua mensen goed heb leren kennen. Al moet ik nog wel sommige slang, uitdrukkingen en accenten ontcijferen, maar daar word ik met de dag beter in!

Macquarie University

Australië is een land dat al heel ver is met het toepassen van ‘design thinking’. Dit is een benadering om problemen op te lossen door creatieve oplossingen te bedenken die in eerste instantie niet voor de hand liggen. Design thinking werd tijdens mijn honoursprogramma aan de Universiteit Utrecht al toegepast en ik vond dit zo’n gave manier van denken dat ik mezelf hierin verder wilde ontwikkelen. Het is een perfecte brug tussen creatief denken en de academische wereld. Nu ik ook een half jaar de kunstacademie in Den Haag heb gedaan, sprak deze methode mij enorm aan. Australië staat bekend om zijn verre ontwikkeling op het gebied van design thinking en daarom besloot ik naar Sydney te gaan. Macquarie University staat bekend om zijn goede business school. Als exchange student en keuzes die ik heb gemaakt voor vakken, werd ik beschouwd als business student. Ik heb de volgende vakken gevolgd: Cognitive Neuroscience, Marketing and Value Creation, Introducing Indigenous Australia, Strategic Creativity and Innovation, en het Global Leadership Program.

Al deze verschillende vakken weerspiegelen mijn brede interesses en ik heb ontzettend veel kennis opgedaan waarvan ik niet eens wist dat het bestond. Zo heb ik een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis ontdekt: dat van Australië en zijn koloniale geschiedenis en hoe tot op de dag van vandaag de Aboriginal en Torres Strait Islander mensen hiervan de impact nog voelen. Ik leerde over Australië, waar ik woon, op wiens grondgebied, de geschiedenis, de mensen, de cultuur en de toekomst. Een voorbeeld hiervan is het doen van een acknowledgement of country voorafgaand aan alle lezingen of presentaties, waarbij je respect betuigt aan Aboriginal People, past, present en future generations. Iets wat mij opviel en wat ik niet had verwacht, was de rijke multiculturele cultuur van Sydney. Er zijn hier zoveel verschillende mensen te vinden en dit heeft alles te maken met de migratiegeschiedenis van Australië. Ik ben zo dankbaar dat ik hiervan zoveel geleerd heb, vooral als je een half jaar hier woont. Het hielp me ook om beter te integreren omdat ik het land beter begreep.

Ook de business vakken hebben mijn interesse gehad. Ik leerde dat ik hier van nature goed in ben en dat ik het enorm leuk vind. Ik kreeg een distinction voor het vak Marketing and Value Creation. Omdat ik het zulke leuke vakken vond, had ik een hele goede band met mijn professor, met wie ik nu in contact ben voor eventuele stages, want ik kom met heel veel liefde weer terug naar Australië!

Het Global Leadership Program was een honoursoptie die mij de mogelijkheid heeft gegeven om op verschillende onderwerpen, in verschillende sessies, de diepte in te gaan. Het leuke was dat ik hierdoor nog meer mensen heb leren kennen, die niet per se exchange studenten of studenten van mijn opleiding waren. Het was een mix van iedereen. Ik heb dan ook verschillende sessies gevolgd: Too Small to Make a Difference? Leadership for Impact in a Complex World, Muslim Women at the Margins: An Oppressed Citizen or a Threat to National Security, Innovation Through Design: Think Make Break Repeat, Believe Me When I Tell You, Harnessing the United Nations Sustainable Development Goals for a Better Future en een sessie over de stad Parramatta. Ik heb ontzettend veel geleerd!

Mijn Toekomst

Deze exchange heeft ontzettend veel deuren voor mij geopend. Ik heb me ontwikkeld als persoon en ben zelfverzekerder en zelfstandiger geworden. Ik ben enorm enthousiast over wat er nog komen gaat, want ik heb het gevoel dat ik de afgelopen maanden zes jaar aan ervaringen en impressies heb opgedaan. Ik heb plankgas geleefd, een ervaring waar ik al sinds corona over droomde, is werkelijkheid geworden. De deuren die onder andere voor mij zijn opengegaan, zijn mijn toelating tot het masterprogramma Design for Change aan de University of Edinburgh in Schotland en mijn toelating tot het masterprogramma Global Business and Sustainability aan Erasmus University in Rotterdam.

Graag zou ik mijn dank willen uitspreken aan het Minderhoudfonds voor de financiële steun die zij mij hebben geboden. Het is fantastisch dat mevrouw Minderhoud haar nalatenschap op deze manier heeft ingezet om de dromen van anderen te verwezenlijken. Ik voel me bevoorrecht dat ik hier gebruik van heb mogen maken. Alle ervaringen, ontwikkelingen en vriendschappen zal ik voor de rest van mijn leven koesteren, ook met als doel om anderen hun dromen in vervulling te laten gaan.